Social Media, το φαινόμενο και τα μυστικά του

έρευνα για τα social media
Η έρευνα Wave 7 «Cracking the Social Code» της UM, μέλους της IPG Mediabrands αποτυπώνει τα κίνητρα που κάνουν το φαινόμενο "Social Media", τόσο ακαταμάχητο. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση και διαχρονικότητα έρευνες για τις καταναλωτικές συνήθειες και τάσεις στα Social Media, η οποία διεξάγεται εδώ και 7 χρόνια σε 65 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας για δεύτερη χρονιά φέτος. Η Wave διατηρεί την ίδια μεθοδολογία από τη Wave 1 ως τη Wave 7, επιτρέποντας τη σύγκριση μεταξύ των Waves.

Στο πλαίσιο των 7 ερευνών έχουν μελετηθεί 48.945 ενεργοί χρήστες internet, ηλικίας 16 – 54 σε 65 χώρες, αντανακλώντας τις απόψεις περισσότερων από 1 δις. ατόμων. Οι έρευνες είναι ποσοτικές και self-completed. Διαφοροποιό στοιχείο της εν λόγω έρευνας είναι ότι προχωρά την αναζήτηση ένα βήμα πιο κάτω από την απλή συγκέντρωση πληροφοριών, θέτοντας το ερώτημα «γιατί» και αποκαλύπτοντας έτσι τα πραγματικά κίνητρα για τις συμπεριφορές των χρηστών κοινωνικών δικτύων. 




Η κατανόηση της αλληλεπίδρασης
Η έρευνα Wave, η οποία είναι η πρώτη μελέτη μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, εντοπίζει τις δυναμικές αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον των social media κατά τα τελευταία επτά χρόνια. Στο πλαίσιο της φετινής έρευνας, η ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία σε συνδυασμό με τη διάδοση των smartphones, αποκαλύπτει συναρπαστικά insights για τη συμπεριφορά του καταναλωτή. Ο πλούτος της πληροφόρησης που προσφέρει η έρευνα, δίνει τη δυνατότητα στους brand marketers να εκμεταλλευτούν τη διεθνή εμπειρία και να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους στις ανάγκες του καταναλωτή που στοχεύουν. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, οι νέες τεχνολογίες σχεδιάζονται έτσι ώστε να εμπνέουν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και το διάλογο.

Ωστόσο, η απλή καταγραφή των πιο πρόσφατων τάσεων δεν είναι πλέον αρκετή. Το σημαντικό για τα brands σήμερα είναι να κατανοούν αυτή την αλληλεπίδραση και να γίνονται μέρος της. Ακόμα και η πιο επιφανειακή δραστηριότητα στο διαδίκτυο γίνεται από τον καταναλωτή για να ικανοποιήσει κάποια ανάγκη του. Ρωτώντας «γιατί», η έρευνα Wave αποκαλύπτει τα βασικά κίνητρα που οδηγούν τον καταναλωτή σε αυτό το διάλογο, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία πιο συναρπαστικών εμπειριών με τα brands στα social media, εμπειριών που βασίζονται στα insights των καταναλωτών.

Οι πέντε βασικές ανθρώπινες ανάγκες
Συμπερασματικά, 5 βασικές ανθρώπινες ανάγκες φαίνεται να υποκινούν και να τροφοδοτούν τη χρήση των social media: Relationship, Diversion, Learning, Progression και Recognition, οι οποίες διαφοροποιούνται βέβαια για κάθε προϊοντική κατηγορία. Τα ευρήματα της Wave 7 δεν δείχνουν κάποιο σημάδι κόπωσης των χρηστών του internet, ενώ η ταχεία ανάπτυξη των mobile συσκευών οδηγεί σε μία νοοτροπία «always on» με τους χρήστες ανά τον κόσμο να είναι περισσότερο connected περισσότερες φορές. Η αποτύπωση των κινήτρων των χρηστών social media, επιτρέπει στα brands να χαράξουν πιο σωστά τη στρατηγική τους στα social media, σε συνδυασμό με το συνολικό marketing mix. Τα βασικά ερωτήματα της Wave 7, συνοψίζονται στα παρακάτω σημεία:




Η ανάγκη της ταχύτητας. 
Σύμφωνα με την έρευνα, το 56% συμφωνεί ότι η κοινωνική δικτύωση αποτελεί άρρηκτο κομμάτι της κοινωνικής του ζωής, με δύο στους τρεις Έλληνες να είναι always on. Τα Micro blogging sites, όπως είναι για παράδειγμα το Twitter, σημειώνουν αύξηση με τους μεγαλύτερους ρυθμούς παγκοσμίως, το 46% των Ελλήνων κάνει χρήση υπηρεσιών micro blogging

Ανθρώπινες σχέσεις. 
Όλες οι χώρες συμφωνούν ότι το μεγάλο πλεονέκτημα των social media έγκειται στην ικανότητα τους να ενισχύουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Σε ότι αφορά στο ελληνικό κοινό, τα social media αποτελούν επιπλέον ένα μέσο διασκέδασης και προσωπικής έκφρασης.

Το κλειδί της επιτυχίας. 
Το επαγγελματικό social network σημείωσε την ταχύτερη ανάπτυξη κατά το τελευταίο έτος. Η Wave 7 αποκαλύπτει ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει γίνει βασικό μέσο για την προώθηση του επαγγελματικού προφίλ τη διαμόρφωση απόψεων και την καλλιέργεια σεβασμού.

Προσωπικά δεδομένα. 




Το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο συνεχίζει να αποτελεί θέμα συζήτησης. Το 67% των συνδεδεμένων καταναλωτών παγκοσμίως και το 74% των Ελλήνων αντίστοιχα, προβληματίζονται γύρω από την ποσότητα των προσωπικών τους δεδομένων που διατίθεται στο διαδίκτυο. Ωστόσο, πάνω από το 43% υποστηρίζουν brands που χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα για την προώθηση αγαθών, υπό την προϋπόθεση της βελτίωσης της διαδικτυακής τους εμπειρίας. Αυτή η ανταλλαγή αξιών οδήγησε σε μία αύξηση της τάξεως του 10% στη συμμετοχή των καταναλωτών σε brand communities, αποδεικνύοντας ότι η βαθιά κατανόηση των καταναλωτικών αναγκών μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο στρατηγική προσέγγιση του engagement με τους καταναλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου