Αν χρησιμοποιείτε φωτογραφίες στα άρθρα σας, θα πρέπει να τις δημιουργείτε μόνοι σας ή θα πρέπει να τις βρίσκεται κάπου νόμιμα. Η πιο συνήθης διαδικασία είναι να πάμε στις εικόνες της google, να γράψουμε την λέξη κλειδί που μας ενδιαφέρει και να επιλέξουμε την φωτογραφία που μας ταιριάζει. Αυτή όμως η διαδικασία δεν μας εξασφαλίζει την νομιμότητα. Υπάρχουν φωτογραφίες που ανήκουν στους δημιουργούς τους και απαγορεύεται η αναδημοσίευση τους. Η Google δεν μας παρέχει την δυνατότητα να γνωρίζουμε ποιες εικόνες είναι ελεύθερες και ποιες όχι.
Πνευματική ιδιοκτησία
Σύμφωνα με τους νόμους των περισσότερων χωρών, το περιεχόμενο που δημιουργείτε στο διαδίκτυο (κείμενο, εικόνα, βίντεο κ.τ.λ.) γίνεται αυτόματα με την δημοσίευση του, και "πνευματικό δικαίωμα" δικό σας. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να το αναδημοσιεύσει χωρίς την άδεια σας. Ορισμένοι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν "Creative Commons", μια ενότητα με τους όρους χρήσης του περιεχομένου της ιστοσελίδας. Δηλαδή την άδεια χρήσης του, αλλά με περιορισμούς. Αν χρησιμοποιείτε μια ιστοσελίδα για να βγάλετε χρήματα, τότε καλά θα κάνετε να συμμορφώνεστε με τις άδειες χρήσης των εικόνων που χρησιμοποιείτε.
Που να βρω φωτογραφίες
Το καλύτερο μέρος για δωρεάν φωτογραφίες είναι το flictr. Χρησιμοποιείστε την προσαρμοσμένη αναζήτηση έχοντας τσεκάρει:
- το "Only search within Creative Commons-licensed content"
- και το "Find content to use commercially"
Για να είστε απόλυτα νόμιμοι θα πρέπει να αναφέρετε ότι η εικόνα ανήκει στο "τάδε". Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και χωρίς αυτήν την σημείωση.
Μια άλλη καλή πηγή φωτογραφιών είναι το stock.excng. Έχει ατελείωτη ποικιλία από δωρεάν φωτογραφίες και δεν χρειάζεται να προσθέσετε το όνομα του δημιουργού. Παρόλο αυτά οι περισσότεροι το προσθέτουν ως ένδειξη αναγνώρισης. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει περισσότερες εικόνες από το flictr.
Πως να διαλέξω φωτογραφία
Πως να διαλέξω φωτογραφία
- Αφιερώστε χρόνο για την εύρεση της. Δεν χρειάζεται να πάρετε βιαστική απόφαση. Η Μια εικόνα είναι σαν χίλιες λέξεις και αναμορφώνει ένα άρθρο.
- Συχνά θα θέλετε μια εικόνα που να απεικονίζει μια έννοια. Είναι όμως πιο εύκολο να ψάξεις για κάτι συγκεκριμένο, παρά για μια αφηρημένη έννοια.
- Σκεφτείτε το χρώμα που έχετε για backround στο άρθρο σας ή στην ιστοσελίδα σας. Οι ασπρόμαυρες εικόνες ταιριάζουν σε όλα τα φόντα.
- Αν χρησιμοποιείται παρόμοιες φωτογραφίες (π.χ. γάτες), σκεφτείτε τις εναλλακτικές επιλογές, όπως οι εικονογραφήσεις και τα σκίτσα.
Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και για το logos, όπως και για τα εξώφυλλα των ebooks. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν χρησιμοποιείτε ξένες ιδιοκτησίες και εσείς βγάζετε χρήματα από αυτό. Και αν στην Ελλάδα οι νόμοι είναι χαλαροί, μπορείτε εύκολα να μπλέξετε με την αμερικάνικη νομοθεσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου